lauantai 24. marraskuuta 2012

Aksaa vailla tajua

Mä en nyt tiiä ihan oikeasti, että miten toi keinu opetetaan? Pitäskö mun sittenkin yrittää opettaa tolle kontaktit? Tänään ekaa kertaa kokeilin keinua ja kas, sehän oli Kodasta kivaa. Se laukkas siihen, pamautti keinun maahan ja hyppäs onnestaan pois ja oli ihan, että palkka, palkka ja palkka. Kokoajan samaa juttua. Välillä se tuli keinun kiertäen ja hyppäs etutassuilla siihen keinun ilmaosaan ja pamautti sen maahan ja oli niin itteensä tyytyväisen näköinen.

Vauhdilla keinuun, siistii..


Täyttä laukkaa..


Sitten kun muutaman kerran katsoin sitä päätöntä riemuia ja keinun kolahtelua, niin oli pakko toppuuttaa, jotta seis ja soooooo (tarkoittaa meillä rauhallisesti).. täää-hääään..


 Kodan aivosolut raksuttaa, siis mitä täh? Missä namia muka? En mä nää?

Ja seuraavalla kerralla taas vauhdilla..

 Aina vaan vauhdilla..

Hypätään jotta tömähtää ja hypätään pois.


No sitte Koda keksi, et voihan se laukkaa keinun ohi ja hypätä siihen keinun korkeaan osaan ja tömäyttää sen maahan? Seki oli siistii. (Voisko joku nyt neuvoo mulle mitä mun pitäis tehä? Kivaahan se on, et koiralla on kivaa, mutku tarttis oppiiki jotain. :D )

Koda hyppää keinua vasten.

Ja painaa sitä maahan.

 Ai näin vai?

 No tuleekos sitä palkkaa?

Me tarvitaan todellakin apua. Tai sit mun on vaan hyväksyttävä toi ja lähettävä kisaamaan sillai, et se menee noi esteet hipomatta kontakteihin. Sen verran se saa aina loikattua, ettei vahingossakaan osu niihin. Ei A-esteessä eikä eiku.. puomia kiivetessä se saattaa osua siihen kontaktiin ei muihin. Tai sit mä hautaan kisahumppa haaveet ja me vaan huristellaan ympärirataa. Mä en jaksais panostaa niihin, ku ei oikeasti sillai tässä lajissa oo tavoitteita.

Vaikeeta vaikeeta.

Mun piti laittaa tähän yleisön pyynnöstä meiän aksavideo, mut koska meil meni miltein kokoaika keppien ja keinun treenaamiseen ja pari kertaa vaan humpattiin, ni en nyt laita. Laitan kyl kuvasarjan renkaan läpi hypystä.

Laitetaan sit toisella kertaa videota. Tosin nääki epäselvät kuvat on videosta napsittuja, että koittakee kestää.No joo yks este ja sit tää rengashyppysarja missä oon jo auttamattomasti myöhässä takana ja Koda kääntyy jo ilmassa katsomaan, jotta mihin?
Näist videoist kyl näkee hyvin mikä meni pieleen. Liian lyhyt esteväli tai mun kaoottinen ohjaus jne. :D

Pahus ku en pääse kovempaa. :D Mut onneks Koda tykkää. Se todella tykkää tästä, ni eihän tätä voi olla harrastamatta. :) Se on niin liekeissä agiliidossa. Pääasia että jotain esteitä tehään ja vauhdilla, vaikka sit niitä omia valittuja esteitä jos mä oon liian hidas, ni Koda ehtii kyl suorittaa yhen A-esteen väliin. :D

Jotta nautitaan näistä harrastuksistamme ja koiristamme ja siitä, että on kivaa. :)


5 kommenttia:

 1. Suosittelen treenaan hupilajiakin ihan sääntöjen mukaan (siis ne kontaktit yms. tarkkuus), koska siinä voi helposti käydä siten kuin meille, että agilityn piti olla vain sivulaji ja 1-luokassa voidaan pikkaisen käydä kokeilemassa ja sitten hupsistakeikkaa oltiinkin yhtäkkiä jo 3-luokassa, jolloin oli kyllä suuri apu siitä, että tehtiin pohjat kumminkin silloin aikanaan huolella. :)

  Tuo on tosi kiva, että Kodalla on vauhtia ja ettei se pelkää ryminöitäkään (kun taas Lumes on vähän liiankin varovainen ja tarkka). Yks keino noille kontakteille ois laittaa pienen alustan (esim. joku rasian kansi) päälle nami aina alastuloihin (tai maahan heti alastulon jälkeen) ja ensin ennalta näyttää koiralle, että siellä sellainen on + tarvittaessa vielä ohjata se alastulolla sille namille. Näin kun tekis aina, niin koira oppis siinä lopussa hidastamaan sen verran, että saa sen namin napattua ja osuis kontakteillekin varmemmin.

  Jos yhtään on ajatuksissa, että kisaamaankin ois kiva päästä, niin kannattaa joku juttu niille kontakteille miettiä (tietty pelkkä hidastuskäskykin toimii, jos koira sitä kuuntelee), sillä jokainen väärinsuoritettu kerta vahvistaa sitä kontaktin ylitystä (ja kisoissa jokainen kontaktin ylitys on + 5 virhepistettä). Mut ei siinäkään tietty mitään pahaa ole, jos haluaa vaan huvikseen harrastella. :) Niin kuin sanoit, tärkeintä on, että on mukavaa ja Koda kyllä näyttää kuvissa tosi iloiselta!

  Miten Koda muuten suorittaa pk-tottiksen A-esteen? Siis hyppääkö suoraan harjalle ja sieltä alas vai kiipeääkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helkkari.. mä arvasin, et täs käy näin. Et mä joudun ruveta panostaa tekniikkaan, niinkuin kontakteihin ja meiän vauhdikas hupilaji kokee kolauksen. Tähän mennes on ollu niin kivaa juosta pitkin rataa välittämättä mistään muusta kuin siitä, että saa juosta. Nyt kun ajatus itää, et voishan sitä käydä kisaamassakin, niin.. pöh ja pöh. :D

   Toi alastulo vinkki onkin hyvä, olkoon se ens kerralla käytössä (jos ehitään ja jaksetaan). Mä tosin luulen, että se jää sinne, ku Kodalle on tärkeämpää päästä suorittaa, kuin ehtiä syömään makupaloja.

   Kodahan hyppää yhdellä loikalla harjan päälle pk-esteen ja sieltä liu-uttaa/tiputtaa ittensä maahan korkeintaan yhdellä osumalla esteeseen. Samaa se tekee agi A:ssakin. Se ketterästi hyppää yli kontaktien, mikä ei o aiemmin mua haitannu. Mulla siis oli päätöksenä, että tässä lajissa ei edes kisata, ku sit joutus vähän niinku miettii mitä tekee ja tarkoituksena oli pitää tää vaan sellasena rentona juoksenteluna. Voi olla, että joudun uudestaan sen päätöksen tekemään, mutta katsotaan. :)

   Ja kiitos, on kiva kuulla, että kuvistakin välittyy se miten Koda nauttii. Se ihan oikeasti tuntuu hymyilevän aina, kun pääsee radalle ja into piukeena säätää, et tehää jo! Ja tuntuu se hymyilevän radan jälkeenkin. :) Siitä tulee niin hyvälle tuulelle.

   Täytyy miettii toi keinu, et otanko sen remmiin ja pysäytän sen ja nami vai miten teen. Netistä lukenut erilaisia harjotustapoja, mut en osaa kyl oikein laittaa niit käytäntöihin. Täytyy vissiin kutsuu Guru katsomaan ja neuvomaan, jotta mitäs sitä tekis.

   Kiitoksia tästä saa taas paljon pohdittavaa. Tää on vaikeeta, kun on vieraan lajin parissa. :D

   Poista
  2. Eiköhän noiden kontaktien opettaminen käy siinä missä oikeanlaisen kiipeämistekniikankin opettaminen A-esteelle, eli aika easy peacy :) (Arvelisin ma, vaikka lajista en mitään tiedäkään)

   Poista
  3. Sviddu ku se oiski noin helppoo, mutku toi tahtoo aina hyppii yli kontakteista. :D Mitäs sitä suotta niihin himmaamaan, kun on vauhtii. Pitäis vaissiin opettaa se ns. ravaamaan noi esteet. Huoh.

   Pienel koiral tääki ois niin paljon helpompaa. :P (Niinhän mä nyt luulen. ;) ).

   :D

   Poista
  4. Kontaktien opetus varmaksi on yksi vaikeimmista asioista agilityssa (koska niistä tosiaan loikkaa niin helposti yli) ja siitä johtuen kontaktivirheet erittäin yleisiä kisoissa. Ja myös ne pienet koirat hyppii kontaktien yli, jos ovat vauhdikkaita ja pitkälaukkaisia, mutta toki suhteessa kokoon niille on kontaktipinta-alaa huomattavasti suurempia rotuja enemmän.

   Poista